İş veren ve işçi, belirli hükümler gereğince karşılıklı olarak iş sözleşmesi yapmakta ve bu sözleşme temelinde çalışmaya başlamaktadır. Sözleşme hükümleri hem iş vereni hem de işçiyi belirli durumlarda koruyan ve yasal sorumluluklarını yazılı beyan altına alan bir metin olması ile önemlidir. Sözleşme ile iş veren işçiyi geçerli ve haklı nedenlerle işten çıkarabileceğine, işçinin ise genel hükümlerle işten çıkarılma durumlarına karşı korunması söz konusudur. Ancak bazı durumlarda iş sözleşmesi yüz kızartıcı suçtan işten çıkarma durumları gerçekleşebilmekte ve tazminatsız işten çıkarma gibi çeşitli sonuçları da meydana getirmektedir.
Çalışanların ve ailelerinin merak ettiği yüz kızartıcı suçların tanımın ne olduğu ise Türk Ceza Kanunu hükümlerinde tanımlanan suç tiplerini içeren kavramlardan oluşmaktadır. memurlukta dahi oldukça tedirgin edici hükümlere sahip olan bu yüz kızartıcı suçlar, işten men edilmekten başlayan bir dizi uygulamanın başlatılmasına da neden olabilmektedir.
Özellikle özel sektörde ve pandemi döneminde sıkça kullanılmış olan yüz kızartıcı suçlar, iş verenin işçiye tazminat vermesini de gerektirmeyen bir uygulama tebliğine sahiptir. İş akdini tazminatsız bir şekilde sonlandıran yüz kızartıcı suçlar gerekçesi, yasal olarak işçinin bazı haklarının ihlal edilmesine de neden olabilmektedir.

Bu konu ile ilgili olarak ise işçilerin konu içeriğini daha iyi bilmeleri, araştırmaları ve böyle bir durum yaşamaları ihtimaline karşı, uzman bir hukuk bürosuna danışmaları gerekebilir. Yüz kızartıcı suçlar arasında yer alan eylemler ile tanımları arasında hırsızlık suçu, dolandırıcılık suçu, görevi kötüye kullanma suçu, güveni kötüye kullanma suçu, rüşvet suçu, irtikap suçu, zimmet suçu, sahtecilik suçu, resmi evrakta sahtecilik suçu, parada sahtecilik suçu, kıymetli damgada sahtecilik, mühürde sahtecilik olarak tanımlanabilmektedir.
Yüz Kızartıcı Suçtan İşten Çıkarma Kodu
Özellikle geçtiğimiz yıl, pandemi nedeni ile işten çıkarma yasakları döneminde iş verenlerin fesih yöntemi olarak kullandığı yüz kızartıcı suç gerekçesi ile işten çıkarma durumları oldukça ses getirmiştir. İşçilerin işten çıkarılmaları belirli bir prosedür bağlamında uygulanması gerekmektedir.
Bu nedenle de yüz kızartıcı suçtan işten çıkarma kodu olan Kod 29 çalışanların siciline işlenerek temelde iyi niyet usulünün ihlali yaşanabilmektedir. Bu ihlaller arasında mesai saatine uymayan bir işçi ile hırsızlık suçu işleyen işçinin aynı kapsamda değerlendirilmesi oldukça eşitsiz ve adaletsiz bir durum yaratmaktadır.
Yüz kızartıcı suçtan işten çıkarma da dahil olmak üzere iş veren işten çıkarma prosedürlerinde bazı işlemleri uygulamak zorundadır. Bu uygulamalar arasında iş veren, ilgili işçinin iş çıkışı yapıldığında işten çıkarma gerekçesini SGK’ya uygun olan kod mukabilinde bildirmek durumundadır.
Yüz kızartıcı suçları kapsayan Kod 29, işçinin ahlak ve de iyi niyet kurallarına aykırı davranışıyla iş akdinin feshi olarak bilinmektedir. İş veren tarafından da oldukça istisnai koşullarda kullanılan Kod 29, aynı zamanda işçinin uyuşturucu madde kullanmasını, alkol kullanmasını, hırsızlık yapması gibi özel hükümleri de içerek durumlarda kullanıldığı bilinmektedir.
Yüz Kızartıcı Suçtan İşten Çıkarma Tazminatı
İşçilerin Kod 29 kullanılarak çıkarılmasında son zamanlarda bir düzenleme gerçekleştirilmiştir. Öncesinde yüz kızartıcı suçtan işten çıkarma tazminatı olarak ihbar ve kıdem tazminatları ödenmemekle beraber işsizlik ödeneği alma imkanı da yoktu. Aynı zamanda sicile işlendiği için işçinin yeni iş yerinde de sorunlar yaşanmasına neden olmaktaydı.
Yüz kızartıcı suçtan işten çıkarma konusu ile ilgili olarak yapılan son güncellemeler, SGK için kullanılacak olan kodların değişmesini sağlamış ve bu gerekçeler daha detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Kod 41’den sonra başlamak suretiyle Kod 50’ye kadar olan maddeler bu şekilde detaylandırılmıştır.
Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için istanbul avukat sayfamızı ziyaret ediniz.
İşten çıkış kodları 29 ne demek?
İşçinin genel ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması sebebiyle işine son verilmesini tanımlayan koddur.
29 nolu kod nasıl düzeltilir?
İşçi bu kodu işten ayrılmasını takip eden 11 günü geçirdikten sonra düzenleyemez, SGK’ya dilekçe vermek zorundadır.
Imza atmadan işten çıkış olur mu?
İmza atma zorunluluğu olmadığından imza atmadan işten ayrılmak daha akıllıca olacaktır.
Altınoklu Avukatlık Bürosu olarak, İstanbul’un merkezi konumunda bulunan ofisimizde müvekkillerimize geniş yelpazede hukuki hizmetler sunmaktan gurur duyuyoruz. İstanbul avukat kadromuz, her biri kendi alanında uzmanlaşmış deneyimli hukukçulardan oluşmaktadır.
bir işyerinde çalışıyordum ve 6bucuk yıl orda ful calistim ve bir müşterim vardı bayan kiralık ev arıyordum buna numaramı not olarak verdim ve bu yanlış anlaşıldı ve işten cikarildim ve elle taziz yok birşey yok hicbir hak alamadım ve napmam gerek