Hukuki Makaleler

Nafaka Artırım Davası Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?

Nafaka meblağı, belirli bir süre sonra yetersiz kalabilir ve nafaka artırımı talep edilebilir. Nafaka artışı, özellikle boşanma davası sonrası veya boşanma davası esnasında ekonomik dengenin korunması açısından oldukça kritik bir konudur. Ancak nafaka artırımı ile ilgili kararların kesinleşmeden icraya konulup konulamayacağı, pek çok kişi için muamma teşkil etmektedir. Bu makalede, Nafaka Artırım Davası Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi sorusuna yanıt arayacak, nafaka artırım kararlarının nasıl işlediğini ve hangi durumlarda icra edilebileceği hakkında bir inceleme yapılacaktır.

Nafaka/Nafaka Artırım Kararı Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?

Nafaka artırım davaları, boşanma veya ayrılık sonrası belirlenen nafaka miktarlarının değişiklik göstermesi gerektiğinde gündeme gelir. Ancak, bu kararların icra edilip edilemeyeceğine dair pek çok soru gündeme gelmektedir. Özellikle, nafaka artırım kararının kesinleşmeden icraya konulup konulamayacağı merak edilen bir konudur.

İstanbul Avukat Danışma

Öncelikle belirtmek gerekir ki, hukuki açıdan bir kararın icra edilebilir hale gelmesi için kesinleşmiş olması gerekmektedir. Bu bağlamda, nafaka artırım davası da dahil olmak üzere, çoğu aile hukuku kararının da kesinleşme sürecine tabi olduğu unutulmamalıdır. Ancak nafaka artırım davasının kesinleşmeden icraya konulabilir mi sorusuna cevabımızı, birden fazla başlık altında incelemek daha doğru olacaktır. 

Boşanma Davası ile Talep Edilen Nafaka Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?

İştirak nafakası ve/veya yoksulluk nafakası, boşanma davası ile talep edilmişse hakim tarafından karar kesinleşinceye dek tedbir nafakası ödenmesine ilişkin ara karar kurulabilir. Tedbir nafakasına ilişkin kurulan ara karar, nafaka ödemelerinin zamanında ve tam yapılmaması durumunda ilamsız icra yoluyla tahsil edilebilir. Ancak ara karar ile hükmedilen nafaka tedbir nafakası olup ilamsız icra konu edilebilecek nafaka türü yalnızca tedbir nafakasıdır. Yoksulluk ve/veya iştirak nafakasının icra takibine konu edilebilmesi için boşanma kararının kesinleşmesinin beklenmesi gerekmektedir. 

Boşanma Davasından Bağımsız Olarak Açılan Nafaka/Nafaka Artırım Davası Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?

Boşanma davasından bağımsız olarak olarak açılan nafaka/nafaka artırım davasının, icra edilebilmesi için kararın kesinleşmesinin beklenmesine gerek yoktur. Özetlemek gerekirse boşanma davası ile talep edilen iştirak nafakası ve/veya yoksulluk nafakası kesinleşinceye kadar ilamlı icraya konu edilemez ancak ara kararla kurulan tedbir nafakası, ilamsız icra takibine konu edilebilir. Ancak boşanma davasından bağımsız olarak açılan bir nafaka/nafaka artırım davası kararının icra edilebilmesi için kararın kesinleşmesinin beklenmesine gerek yoktur. Boşanma davasından bağımsız olarak açılan nafaka/nafaka artırım davaları, temyiz edilmesi ihtimalinde de teminat karşılığında dahi hükmün icrasını durdurmamaktadır.

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 12.05.2015 tarih, 2014/3017 E., 2015/114 Karar Sayılı Kararı

“HMK”nun Geçici 3. maddesi gereğince uygulanması gereken HUMK”nun 443/4 (HMK”nun 367/2.) maddesi gereğince, aile ve şahsın hukukuna ilişkin ilamlar keşinleşmeden takip konusu edilemez ise de nafaya ilişkin ilamların takibe konulabilmesi için kesinleşmeleri gerekmez. Ayrıca nafaka verilmesine ilişkin bir hükmün temyiz edilmesi ilamın icrasını durdurmayacağı gibi Yargıtay, (teminat karşılığında bile) nafaka ilamının icrasının durdurulmasına karar veremez. (İİK. m. 36, IV). (B.Kuru.İcra İflas Hukuku El Kitabı Ocak 2006, İstanbul, sh.791) Aksi durumun kabulü ise nafakanın nevi ve ihdas sebebi ile bağdaşmayacaktır.”

Bu çerçevede, nafaka artırım davasında hukuki süreçlerin doğru şekilde yürütülmesi ve kararların uygun bir şekilde işleme alınması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, bu konuda bilgi sahibi olan bir avukatlık bürosu ile çalışmak, sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine katkıda bulunacaktır.

Nafaka Artırım Kararı İlamlı İcra Mı?

Nafaka artırımı davaları, tarafların ve/veya müşterek çocukların ekonomik durumları arasındaki dengenin sağlanması adına önemli bir yere sahiptir. Nafaka artırım davası, mali yükümlülüklerin değişmesi gerektiğinde, yani nafaka alacaklısı olan tarafın ihtiyaçlarının arttığı durumlarda gündeme gelir. Ancak bu süreçte “Nafaka Artırım İlamlı İcra Mı?” sorusu sıklıkla karşımıza çıkar. Daha iyi anlamak adına, konunun detaylarını inceleyelim.

Nafaka artırımı için mahkeme tarafından verilen ilamın icra edilebilir olması, belirli şartlara bağlıdır. Nafaka davası, boşanma davası ile talep edilmişse  i̇lişkin ilamı icra edilebilmesi boşanma  kararının kesinleşmiş olmasına bağlıdır boşanma kararı henüz kesinleşmemişse nafaka  i̇lamlı icraya konu edilemez. Ancak  yukarıda bahsettiğimiz üzere  tedbir nafakası bunun istisnasıdır ilamsız icraya konu edilebilir.

Nafaka artırımı davası,  boşanma davasından bağımsız olarak açılmış olan bir dava ise icraya konu edilmesi için kesinleşme olmasına gerek bulunmamaktadır. 

Aile Hukukuna İlişkin Kararlar Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?

Aile hukukuna ilişkin kararların kesinleşmeden icraya konu edilip edilemeyeceği merak edilen bir konudur. Özellikle boşanma, nafaka ve velayet gibi durumlarda yaşanan hukuki süreçler, sosyal ve ekonomik yönden bir hayli karmaşık hale gelmektedir. “Nafaka Artırım Davası Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi” sorusu da bu bağlamda birçok kişi tarafından gündeme getirilmektedir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, aile hukuku kapsamındaki ihtilafların çözümünde, mahkemelerin verdiği kararların kesinleşmesi önemli bir aşamadır. Aile ve şahsın hukukuna ilişkin ilamlar, kesinleşmeden takibe konu edilmez. Bu şu anlama gelir; nafaka eğer ki boşanma davası ile talep edilmişse nafakanın icraya konu edilmesi için öncelikle boşanma kararının kesinleşmiş olması gerekir. Ancak nafaka veya nafaka artırım davası boşanma davası haricinde bağımsız bir dava konusu ise kesinleşmenin beklenmesine gerek bulunmamaktadır. 

Özellikle nafaka ile ilgili davalarda, mahkemenin verdiği kararın kesinleşmesi beklenir. Aksi takdirde, tarafların ekonomik dengeleri üzerinde olumsuz etkiler meydana gelebilir. Dolayısıyla, aile hukukuna ilişkin kararların nasıl icra edileceği ve hangi durumların icraya konu olabileceği, hukukçular tarafından değerlendirilmelidir. İcraya konu kararların, kesinleşme aşamasında yapılacak olan yasal itirazlarla değişme ihtimalinin bulunması, her iki taraf için de belirsizliklere yol açabilir.

Sonuç olarak, aile hukukuna ilişkin kararların kesinleşmeden icraya konulamazken, bazı durumların istisnai olarak icraya konulabilmesi mümkün olmaktadır. Bu tür hukuki süreçlerde, profesyonel yardıma başvurmak oldukça önemlidir. Aksi halde, dikkatsizlik ve bilgi eksikliği yüzünden, istenmeyen hukuki sonuçlarla karşılaşmak kaçınılmaz olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir