Kiraya Fazla Zam Yapan Ev Sahibi Nereye Şikayet Edilir? Son zamanların en çok merak edilen konusu ile sizlerleyiz. Kiracılar, kira bedeline fazla zam yapan ev sahipleriyle karşılaştıklarında, hangi adımları atabileceklerini merak ederler. Özellikle son yıllarda değişen ekonomik koşullar sebebi ile bu durumla sıkça karşılaşılmaktadır. Peki, kiracılarını fahiş kira zamları ile zor durumda bırakan ev sahipleri karşısında kiracıların hakları nelerdir? Kira bedeli artış oranının üzerinde zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir? Bu yazımızda, haklarınızı nasıl koruyabileceğinizi ve şikayet süreçlerini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
EV SAHİBİ KİRAYA FAZLA ZAM YAPMAK İSTERSE KİRACI NE YAPMALI?
Kiracı olarak, ev sahibinin kira artış talepleriyle karşılaşmanız olasıdır. Ancak, ev sahibinin haksız bir şekilde yüksek zam talep etmesi durumunda öncelikle atılması gereken bazı adımlar mevcuttur. Bu durumla başa çıkmak için aşağıdaki stratejiler oldukça etkili olabilir. İşte dikkat etmeniz gereken noktalar:
● Sözleşmeyi Gözden Geçirin: İlk olarak, kira sözleşmenizi dikkatlice inceleyin. Artış miktarı ve tarihleri sözleşmede belirtilmiş olabilir. Sözleşmede kira artışlarıyla ilgili özel bir madde yer alıyorsa bunu referans alarak hareket edin.
● Yasal Sınırları Kontrol Edin: Türkiye’de kira bedellerine yapılan artışlar, devletin belirlediği yasal sınırlar dâhilinde olmalıdır. Örneğin; ödenecek kira bedeli, her yıl belirli bir oranda artış gösterebilir. Bunun dışında Türkiye’de, kiraya yapılacak artışlar genellikle yıllık enflasyon oranına göre belirlenmektedir. Bu nedenle, kiraya belirlenen artış oranından fazla zam yapılmasının hukuka aykırı olduğunu unutmayın.
● Görüşme Yapın: Ev sahibi ile yapıcı bir şekilde iletişim kurarak durumunuzu açıklayın. Haksız bir artış olduğunu düşündüğünüzde, bunu nazik bir dille ifade edin. Nazik ve açık bir iletişim, sorunun çözümüne katkı sağlayabilir.
● Şikayet Hakkınızı Kullanın: Eğer ev sahibi barışçıl iletişiminize rağmen hala makul bir artış yapmıyorsa, “Kiraya Fazla Zam Yapan Ev Sahibi Nereye Şikayet Edilir?” sorusuna yanıt aramaya başlayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulunabilir ya da dava açma hakkınızı kullanabilirsiniz.
● Kira Artışını Reddetme: Kiracı olarak, haksız bir artışı kabul etmediğinizi ifade edebilirsiniz. Ancak ev sahibinin yasal hakları olduğunu da göz önünde bulundurun. Aksi halde yargılama sonunda maddi ve manevi anlamda zarara uğrama ihtimaliniz olduğunu da unutmayın.
● Dava Açma Hakkını Gözden Geçirin: Eğer ev sahibi uzlaşma çabalarınıza kayıtsız kalıyor ve haksız bir şekilde fahiş kira artışı yapıyorsa yasal yollara başvurmayı düşünebilirsiniz. Ev sahibinin kira bedeli artış oranını aşan yüksek kira talebi devam ediyorsa ve kiracı ile kiraya veren arasında uzlaşma sağlanamıyorsa kiracı olarak mahkemeye başvurma hakkınız bulunmaktadır. Ancak dava açmanın ön koşullarını unutmamak gerekmektedir. Bu adım, son çare olarak değerlendirilmelidir. Unutmamak gerekir ki bir problemin en hızlı çözümü bazen sulh olmaktan geçer.
Bu adımlar, kiracı olarak haklarınızı korumaya ve adil bir kira artışı talep etmeye yardımcı olacaktır. Yukarıdaki adımlar, bu tür sorunlarla başa çıkabilmek adına kiracılara yol gösterecektir. Ancak haklarınızı, bir İstanbul kira avukatı desteği ile korumanız size büyük fayda sağlayacaktır.
EV SAHİBİ %25’TEN FAZLA ZAM YAPARSA NE OLUR?
Kiracılar, ev sahibi tarafından yapılan haksız fiyat kira artışları konusunda her zaman dikkatli olmalıdır. Türkiye’de 11 Haziran 2022 tarihinden 1 Temmuz 2024 tarihine kadar kira bedellerine yapılan yıllık artış oranı %25 ile sınırlanmıştı. Ancak 1 Temmuz 2024 itibarıyla bu uygulama sona erdi. 1 Temmuz 2024 tarihinden sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde kira artış oranı ise dönemin TÜFE oranına göre belirlenecektir. Ev sahibi, kira bedelinin belirlenen yasal artış oranından fazla artırırsa aşağıda yer alan durumlar söz konusu olabilir:
· Sözleşme Geçerliliği: Yasal olarak belirlenen limitlerin üzerinde gerçekleşen kira artışları, kira sözleşmesini bedel yönünden geçersiz kılabilir.
· Kiracının Hakları: Kiracı, kira bedeline yapılan zammı kabul etmek zorunda değildir. Bu durumda, kiracı aşağıdaki adımları izleyebilir:
o Şikayet Süreci: Kiracı, Kiraya Fazla Zam Yapan Ev Sahibi Nereye Şikayet Edilir? sorusuna cevap arayarak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulunabilirsiniz. Bunun dışında Türkiye Cumhuriyeti Tüketici Hakları Derneği veya bulunduğunuz il veya ilçedeki Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilirsiniz.
o Dava Açma Hakkı: Eğer sorun çözülmezse, kiracı mahkemeye başvurmak suretiyle dava açarak hakkını arayabilir. Ancak yargılama sürecinde uyulması gereken zorunlu usuli prosedürler mevcut olup bir avukatlık bürosundan destek almanız sizler için faydalı ve efektif olacaktır.
Durum | Kiracının Seçenekleri |
%25’ten Fazla Zam (1 Temmuz 2024’ kadar) | Sözleşmeyi geçersiz kılabilir, şikayet edilebilir. |
Kiracı Zammı Kabul Etmez | Mahkemeye başvurabilir, haklarını savunabilir. |
Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi kira bedelleri artış oranına getirilen %25’lik sınır 11 Haziran 2022 tarihinde başlayıp 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erdi. Bu sebeple 1 Temmuz 2024 tarihinden sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde kira artış oranı ise dönemin TÜFE oranına göre belirlenecektir.
Kiracılar, ev sahiplerinin yasal sınırları aşan kira zamları karşısında haklarını bilerek hareket etmelidir. Zamanında ve doğru müdahale, daha büyük sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.
EV SAHİBİ %100 ZAM YAPABİLİR Mİ?
Kiracılar için fahiş kira artışları genellikle endişe kaynağıdır. Özellikle “Kiraya Fazla Zam Yapan Ev Sahibi Nereye Şikayet Edilir?” sorusu, “Ev Sahibi %100 Zam Yapabilir Mi?” sorusu birçok kiracı tarafından sorulmaktadır.
Yasal Süreçlere Dikkat!
● Kira artışları, Türkiye’deki yasal düzenlemeler çerçevesinde belirli sınırlara tabidir.
● 2024 yılı itibarıyla kira artışları, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranıyla sınırlıdır.
● Bu oranlar dikkate alındığında, %100 zam yapma durumu kanunen mümkün değildir.
Yüksek Zam Talep Etme Hakkı
● Eğer ev sahibi %100 zam talep ederse, bu duruma kiracı tarafından itiraz edilebilir.
● Kiracı, bu durumu Kiracı Hakları Derneği ya da ilgili kurumlara bildirerek yasal süreç başlatabilir.
Ev sahibinin %100 zam yapması yasalara aykırıdır. Kiracılar, böyle bir durumla karşılaştıklarında “Kiraya Fazla Zam Yapan Ev Sahibi Nereye Şikayet Edilir?” sorusunu sorarak, haklarını arayabilirler. En doğru yaklaşım, öncelikle barışçıl bir çözüm yolu olan uzlaşmaya başvurmak olsa da mümkün olmadığı durumlarda hakkınız olan yasal süreci başlatmak anlaşmazlıkları çözmenin etkili yollarındandır.
KİRACI KİRA ARTIŞINI KABUL ETMEZSE NE OLUR?
Kiracı, ev sahibinin yaptığı kira artışını kabul etmediğinde, çeşitli sonuçlarla karşı karşıya kalabilir. Bu durumda, kiracının haklarını ve ev sahibininse yükümlülüklerini bilmesi önemlidir. İşte bu durumda yaşanabilecek olası senaryolar:
● Hukuki Süreç Başlatma: Kiracı, kira artışını kabul etmezse, ev sahibi kiracıya karşı kira tespit davası veya tahliye davası açabilir. Ancak, bu süreçte ev sahibinin yasal olarak belirlenen kira artış oranına uyması gerekmektedir. Bunun dışında kiracının da kira sözleşmesine uygun hareket etmiş olması kendisinden beklenmektedir. Eğer ev sahibinin yapmış olduğu kira bedeli artışı oranı, yasal sınırları aşan bir orandaysa kiracı haklarını savunarak durumu mahkemeye taşıyabilir.
● Arabuluculuk Görüşmelerinin Yapılması: Kiracı, kira artışına ilişkin yazılı veyahut sözlü bildirime itiraz edebilir ve ev sahibi ile müzakere yaparak daha makul bir ödeme planı oluşturmayı teklif edebilir. Ancak barışçıl çözümlerin etkili olmaması durumunda dava açmadan önce dava şartı olan arabuluculuk sürecinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, kiracının durumu etkili bir şekilde yönetebilmesi için aşağıdaki adımları takip etmesi faydalı olacaktır:
1. Kiracının itirazını, ihtarname ile yazılı olarak bildirmesi dava aşamasında delil oluşturmak bakımından faydalı olacaktır.
2. Kiracı, kira bedeline yasal artış oranından fazla artış yapıldığını düşünüyorsa ilgili mercilere başvurmaktan çekinmemelidir.
3. Kiracı, yargılama sürecinde davayı takip veya danışmanlık almak için bir avukata başvurabilir. Davanızda haklı olsanız dahi yargılama süresinde uyulması gereken süreler mevcut olup bu sürelere uyulmaması sizleri maddi ve manevi zararlara sürükleyebilir.
Kiracı kira bedeline yapılan artışı kabul etmediğinde haklarını bilerek ve gerektiğinde doğru hamleler ile müdahalede bulunmalıdır.
EV SAHİBİ %200 ZAM YAPABİLİR Mİ?
Kiracıların en çok merak ettiği konulardan biri de, ev sahibinin kira bedeline ne kadar zam yapabileceğidir. Türkiye’de mevcut yasalar, kiralara belirli sınırlar koymaktadır. Kiraya fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir sorusunun yanı sıra, ev sahibinin zam yapma yetkisi de dikkatle incelenmelidir.
Kira Artışı ile İlgili Genel Kurallar:
● Yıllık Artış Oranı: 2024 yılı itibarıyla kiracının sözleşme yenilemesi döneminde ev sahibi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen yıllık kira artış oranını aşamaz.
● Yasal Sınır: Kiraların, çoğu durumda yıllık artış oranı %25 olarak sınırlandırılmıştır. Ancak, bu oran farklı faktörlere göre değişebilir.
Şimdi, ev sahibinin %200 zam yapma durumunu inceleyelim:
Durum | Yapılabilecek Zam Oranı |
Yasal Sınır (1 Temmuz 2024’ kadar) | %25 |
%200 Zam Talebi | Yasal sınırı uygun olmayan, geçersiz |
Ev sahibi %200 zam yapamaz. Böyle bir talepte bulunursa, kiracı bu duruma itiraz edebilir ve dava kiracı hakları derneğine veya ilgili resmi makamlara bildirebilir. Kiraya fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir sorusu tekrar gündeme gelir. Kiracının hakları, yasalarla güvence altına alınmıştır ve böyle bir durumda hukuki destek almak önemlidir.
1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?
1 yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde ev sahibi, kiracıyı evden çıkarabilir mi? Öncelikle bu konuda kiracıların haklarını bilmesi önemlidir. 1 yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde, ev sahibinin kiracıyı çıkarmak istemesi durumunda kanunun aradığı bazı şartların doğmuş olması gerekmektedir.
● Sözleşme Süresi: 1 yıllık kira sözleşmesi, her iki taraf için de bir dizi hak ve yükümlülük içerir. Sözleşme süresi sona erdiğinde, ev sahibi kiracıyı çıkarmak isteyebilir ancak bunun için Türk Borçlar Kanunu’nda aranan şartlar doğmuş olmalıdır.
● Yasal Nedenler:
○ Kiracı, kira sözleşmesine aykırı davrandıysa
○ Kiracı, kira bedeli ödemelerini düzenli yapmıyorsa
○ Kiracı, Türk Borçlar Kanunun kendisine yüklediği diğer yükümlülüklere aykırı davranıyorsa
● Kiracının Hakları: Eğer ev sahibi, geçerli bir neden sunmadan kiracıyı çıkarmak isterse, kiracı bu durumu mahkemeye taşıyabilir.
1 yıllık kira sözleşmesi bittiğinde ev sahibi kiracıyı çıkarma hakkına sahip olsa da yasal çerçeve içinde hareket etmesi gerekmektedir. Kiracılar, haklarının farkında olmalı ve gerektiğinde hukuki destek almalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kiraya yapılan zammın hukuka aykırı olup olmadığını nasıl anlarım?
Kiraya yapılan zammın hukuka aykırı olup olmadığını anlamak için öncelikle kiralanan gayrimenkulün hangi tür sözleşme altında kiralandığını incelemek gerekir. Türkiye’de kiracı ile ev sahibi arasında yapılan kira sözleşmeleri, genellikle belirli bir oranla zam yapılmasına izin verir. Kiralama süresi dolmadan yapılan kira bedeli zam oranının, belirlenen yasal sınırları aşmaması gerekmektedir. Avukatlık büromuz ile iletişime geçerek daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Ev sahibinin yaptığı zam ile ilgili hangi kurumlara şikayette bulunabilirim?
Ev sahibinin yaptığı haksız kira zammına karşı çeşitli kurumlara şikayette bulunabilirsiniz. İlk olarak, Türkiye Cumhuriyeti Tüketici Hakları Derneği veya bulunduğunuz il veya ilçedeki Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca, kiralık mülklerin denetimiyle ilgili olarak Mal Müdürlüğü veya ilgili diğer resmi kurumlara da şikayette bulunma hakkına sahipsiniz. Her kurum, başvurunuzu değerlendirerek süreci başlatacaktır.
Kira sözleşmemde kira artış/zam oranı ile ilgili herhangi bir madde yoksa ne yapmalıyım?
Eğer kira sözleşmenizde zam oranı ile ilgili bir madde yoksa, kiraya yapılan zammın yasal sınırları aşmaması şartıyla Türk Borçlar Kanunu kapsamında, genel oranlar çerçevesinde değerlendirilmesi gerekecektir. Yani, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranı göz önünde bulundurularak, makul ve adil bir sınırlama içinde kalınabilir. Bu durumda, kira hukukundan doğan uyuşmazlıklar ilgili uzman bir avukat ile iletişim kurmanız faydalı olacaktır.
Haksız bir zam yapıldığında, kiracının hakları nelerdir?
Haksız bir zam yapıldığında kiracının çeşitli hakları bulunmaktadır. Kiracı, ilk olarak kendisine yazılı veya sözlü olarak yapılan zam bildirimine karşılık yazılı veya sözlü olarak itirazda bulunabilir. Ancak yazılı olması yargılama aşamasında daha faydalı olacaktır. Ev sahibinin, kiracının itirazına rağmen kira bedel artışını ısrarla kanuna uygun oranda yapmadığı bir durumda kiracının mahkemeye başvurarak dava açma hakkı bulunmaktadır.
Ev sahibim zam yapmayı reddederse ne yapmalıyım?
Eğer ev sahibiniz zam yapmayı reddediyorsa öncelikle bunun hukuki bir dayanağı olup olmadığını araştırmalısınız. Kiracı olarak, sözleşmede belirtilen süreli zamları takip etme ve yasal haklarınızı kullanma hakkınız vardır. Eğer ev sahibi, yasal olarak zam yapma hakkınızı görmezden geliyorsa bir avukattan hukuki danışmanlık alarak sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda bilgi alabilirsiniz.
Altınoklu Avukatlık Bürosu olarak, İstanbul’un merkezi konumunda bulunan ofisimizde müvekkillerimize geniş yelpazede hukuki hizmetler sunmaktan gurur duyuyoruz. İstanbul avukat kadromuz, her biri kendi alanında uzmanlaşmış deneyimli hukukçulardan oluşmaktadır.
benim kira 3000 evsahip 12000 yapıyorum ben razı degilim
Merhaba Benim ev sahibim 2024 yılında 4.250 TL olan kiramı bu yıl sonu itibariyle 9000 liraya çıkararak%110 gibi bir artış yapmış oldu Geçen senede 2000 liradan 4250’ye çıkarak aynı şekilde %100’ün üzerinde zam yapmıştı ben bu durumu kabul etmiyorum 7500 yapmama rağmen ev sahibi de hiçbir şekilde yanaşmıyor 9.000’den aşağı indirmiyor bu durumda benim ne yapmam gerekiyor sözleşmem süresiz sözleşme olup 2018’den beri bu evde oturmaktayım beni evden çıkarma gibi bir hakları var mı
ev sahibi altıbinden. den kirayı 13 bin TL çikarıyor ne yapman gerekiyor. Osmangazi mahallesi Hilal caddesi