Hukuki uygulamalarda icra dosyası kapatılırken hangi yöntemin tercih edilmesi gerektiği merak konusu olmaktadır. İcra dosyasının kapatılması evresinde başvurulabilecek iki yöntem söz konusudur. Bunlardan biri icra müdürlüğüne doğrudan ödeme yapılması, diğeri haricen ödeme yapılmasıdır. Bir alacaklı borçlu kişiden kendi çabaları ile alacaklarını elde edemez ise icra borcunu avukata ödeme aracılığı ile ya da avukatsız şekilde kendisi icra takibine başvuru yapabilmektedir.
Bu takip başlarken alacaklı kişiden başvuru harcı ve peşin harç adında harçlar alınmaktadır. Takip başlatılmasından sonra ise, bu takibi avukat yürütüyorsa bu harçlara vekâlet suret harcı da eklenmektedir. Borçlu kimse, cezaevi harcı dışındaki alacak, masraf, faiz, vekâlet ücreti ve harçlardan sorumlu olmaktadır. Dosyanın hangi evrede borcunun kapatılıp infazının yapılacağına göre tahsil harcı oranı değişmektedir.
İcra Borcu Dosyasını Kapatmak
Borcunu ödemek ve icra borcu dosyasını kapatmak isteyen borçlu kişi, icra müdürlüğüne başvurarak, borçlu olduğu dosya ile ilgili kapak hesabı yapılmasını talep edebilmektedir. Sonuca göre, borcunu öderse dosya ile yasal sorumluluğu bitmektedir. Hacizli malları varsa malların üzerindeki hacizlerin kaldırılmasını ister. Bir başka yol da borçlu kişinin alacaklının avukatı ile iletişim kurarak biz çözüme ulaşmaya çalışmasıdır. Bu yol ile yapılacak ödemeler avukat ile alacak ile alacaklı inisiyatifine göre şekil almaktadır. Bu duruma hukuki uygulamada borcun haricen tahsili de denir. Yani bir nevi icra borcunu avukata ödeme şeklinde gerçekleşir. İlgili borcun tamamı ödendiğinde alacaklı kişinin avukatı ya da kendisi borcun haricen tahsil edildiğine ilişkin bir dilekçe yazar ve dosyanın kapatılma talebini icra müdürlüğüne vermektedir.
İcra borcunu avukata ödeme yani haricen ödeme şeklinde tarafların arasında pazarlık yapma olanağı bulunmaktadır. Pazarlık edilebilecek kalemler takipte kesinleşen miktar, mevcut vekâlet ücreti, faiz vb. kalemlerdir. Devletin alacağı tutarlar haricinde yapılacak olan bu pazarlığa icra müdürlüğü müdahale etmemektedir. Bu yolun en iyi avantajı, ilgili tarafların haricen icra borcunu ödedikleri durumda ve haricen tahsil bildirimini icra müdürlüğüne yapmaları halinde, icra dairesine yapılacak ödemede kesilen tahsil harcına göre yarı yarıya düşmekte olmasıdır. Bu tutar, doğrudan icra dairesine ödeme yapılması durumunda, tutarların net olarak yarısıdır. Ayrıca tahsil harcından ziyade haricen ödeme şekline göre kapatılan icra dosyasında da alacaklı kişinin ödemekle yükümlü olduğu yüzde ikilik cezaevi harcı da alınmamaktadır.
Bu yol da dikkat edilmesi gereken husus, alacaklı kişi tahsil bildirimini icra müdürlüğüne yapmadığı durumda icra dosyası açık kalmaktadır. Bu durumda icra borcu olan kişinin icra dosyası açık olduğundan her an haciz işleminin gerçekleşebilme durumu vardır. Bu nedenle icra dosyasının icra müdürlükleri tarafınca kapatılmasının sağlanması borçlu kişinin hakkında tekrar haciz yapılmasını önlediğinden, haricen icra borcunu avukata ödeme akabinde alacaklı kişi tarafından ilgili icra dosyasına haricen tahsil edildiğine dair bildirimde bulunması sağlanmalıdır. Gerekli tahsil harcı da dosyaya yatırılarak dosya kaydı kapatılmalıdır.
İlginizi çekebilir: Adıma İcra Dosyası Açılmış Ne Yapmalıyım?
Altınoklu Avukatlık Bürosu olarak, İstanbul’un merkezi konumunda bulunan ofisimizde müvekkillerimize geniş yelpazede hukuki hizmetler sunmaktan gurur duyuyoruz. İstanbul avukat kadromuz, her biri kendi alanında uzmanlaşmış deneyimli hukukçulardan oluşmaktadır.
Icra borcu
Merhaba 2021 yilinda 90 tl kapida odemeli bir saglik macunu siparisini evde olmadim icin teslim alamadigim icin istanbuldan bir hukuk burosundan telefonuma sms geldi,, 2021 yilinda kapida odemeli bir urunu teslim almadigim icin sirkete zarar vermisim, dolasiyla ayni gun cinde odeme yapmadigim taktirde edevlet uzerinden icra dosyasi acilacigina dahil bir sms geldi,, panik oldum hemen hukuk burosunu geri aradim , bana 15 dk icinde parayi odemmesem ,borcum e-devlet islenecekmis,, ne kadar borcum var dedim ? 9560,tl dediler ancak 1500 tl odersem dosta kapanirmis dendi.
Bana whatsapp uzerinden iban gonderdi hukuk burosu , bende 1500 tl odeme havale cektim bunun uzerine bana islak imzali borcunu odemistir , bbaska borcu yoktur diye belge gonderildi,, ancak parayi odedigime ragmen 2 gun hukuk burosu sonra edevlet uzerinden ayni sirket olmak uzere bana icra dosya si acmis,,, ve borcludur diye gorynuyor , silinmemis .. lutfen ne yapmakiyim .yurt disindan geliyorum ulkemde pek bilmiyorum bu konulari cok Rica ediyorum , bir you gosterirmisiniz lutfen, Teşekkür ederim kolay gelsin selamlar
İcra borcumu alacaklı tarafın avukatına ibanına göndermek suretiyle ödedim fakat avukat icra dairesine bildirmemiş bir kaç defa aradım mahkemedeyim vs diyerek bildireceğini söylemesine rağmen hala bildirim gerçekleşmemiş böyle bir durumda ne yapılabilir
İyi günler icra borcumu tebligattaki vakıfbank hesabına yatırdım bankadan bundan sonra ne adım izlemeliyim
Borcum olan bankayla müşteri hizmetlerini aradım ses kaydı var beni şubene git diye yolluyor ben şubeye gidiyor beyefendi merkezle görüşün diyorlar ve şuan icra işlemine başlamışlar ne yol izlemem gerekiyor saygıyla size sunuyorum lütfen bir cevap yazın
merhaba ben bir icra dosyasında 133 bin tele olan icra borcumu alacaklı avukatı ile anlaştık protokol yatık 85 bin teleye anlaştık prototalde bir hafta içinde icradan kaldıracaktı fakat yurt dışındayım ben halledeceğim dedi şimdi ise ben dosyadan istifa ettim sen yeni avukatla görüş diyor ne yapabilirim
İcra borcumu Avukatının hesabına yatırdım. Avukat icra müdürlüğüne haricen tahsil edilmiştir yazısı gönderdi ama Alacaklının alacağına İcra koydukları için dosyamı kapatmıyorlar ne yapmam gerekir
Ben de aynı durumdayım avukata ödediğiniz parayı geri ala bildiniz mi?
ödeme günü saat 15:20 hesabıma paranın geldigini karşı taraf avukatına söyledim. ödeme yapacağımızı beyan ettim. karşı taraf avukati 15:33 te beni icraya vermiş. benden vekalet bedeli 36.000 TL para istiyor. bende bu parayı haksız yere istiyorsun dedim. ama dinlemiyor. ne yapmalıyım.
merhaba bankaya olan borcumu avukata verilmiş ama avukat bakiyeniz hepsini istiyor taksit yapmama gibi bi olay varmı
Kolay geldin içrada arabam baglandı borcu taksitlendirip arabamı kurtarabilirmiyim