Hukuki Makaleler

4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım?

4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım_ - altinoklu istanbul avukat

Türk Ceza Kanununda kasten yalama suçuna ilişkin verilen hapis cezaları detaylı olarak İkinci Bölüm’de “Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar” başlığı altında 86 ve 87. maddelerde açıkça belirtilmiştir. (TCK 86, TCK 87 maddeleri)

4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım

Kasten yaralama suçundan verilen 4 yıl 2 ay hapis cezası infaz edilmek üzere kapalı ceza infaz kurumuna gönderilir. (3 yılın üzerindeki kesinleşmiş hapis cezaları kapalı cezaevinde infaz edilir)

4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir.

Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır. Ancak bu cezanın önemli bir kısmı açık cezaevinde infaz edilir. (burada özel durumlar hesaba katılmamıştır, mükerirrlik, örgüt, suçu işleyen kişinin çocuk olması vb.)


Kasten Yaralama suçu:

  • 01 Haziran 2005 öncesi işlenmiş ise 1/2 + ayda 6 gün indirim oranı,
  • 01 Haziran 2005 sonrası ise 1/2 indirim oranı,
  • Organize suç örgütü kapsamında işlenmiş ise 2/3 indirim oranı,
  • Silahlı terör örgütü kapsamında işlenmiş ise 3/4 indirim oranı,


Gerekçeli karar da TCK 58. maddesi uyarınca mükerrirlik uygulanmış ise 2/3 indirim oranı uygulanır.

Kasten Yaralama Suçu Nedir ?


Madde 86- (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) (Ek fıkra: 31 Mart 2005 tarih 5328/4 maddesi) Kasten yaralama fiilinin kişi  üzerindeki  etkisinin basit  bir tıbbî  müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

(3) Kasten yaralama suçunun;
a) Üst soya, alt soya, eşe veya kardeşe karşı,
b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e) Silahla,

f) (Ek:14 Nisan 2020 tarih 7242/11 madde) Canavarca hisle, işlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır. (4)
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama
Madde 87- (1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, 1 kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde 3 yıldan, 3. fıkraya giren hallerde 5 yıldan az olamaz.(1)

(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine, Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, 1. fıkraya giren hallerde 5 yıldan, 3. fıkraya giren hallerde 8 yıldan az olamaz. (1)
(3) (Değişik: 06 Aralık 2006 tarih 5560/4 maddesi) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin 1. fıkrasına giren hallerde 8 yıldan 12 yıla kadar, 3. fıkrasına giren hallerde ise 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2) (4)
Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi (3)
Madde 88- (1) Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir